Tervehdys kaikki karttanavigoijat,

tämän talven karsintakilpailun pisteet on laskettu ja tulokset julkaistu (löytyy TÄÄLTÄ).

Tämän vuotisen karsintakilpailun vastaukset palautti 70 osallistujaa, 18 eri seurasta. Määrä on pysynyt  suunnilleen samana useamman vuoden ajan. Suurimmat osallistujamäärät olivat Espoon Kippareista(12 kpl) ja Tampereen Navigaatioseurasta (10 kpl).

Nykyinen työryhmä lisäsi aikoinaan tehtäviin polttoainelaskun, koska koki sen olevan oleellinen osa veneilyä sekä kuuluvan osaksi jokaisen vesilläliikkujan perustaitoa, liikkui sitten moottori- tai purjeveneellä. Alkuun tehtävän laskenta ja pisteytys haki muotoaan mutta nyt käydysssä kilpailussa oli löytynyt hyvä tapa. Alkuun tehtävässä pyydetty tarkuus oli liian suuri, kahden desimaalin tarkuudella, silloin pienikin pyöristys laskennan jossakin vaiheessa aiheutti isoja muutoksi lopputulokseen.

Tehtävä 1. oli myös hyvin hallussa kilpailijoilla, vaikka pyydetty vastausmuoto oli asteissa, oli moni silti vastannut asteilla ja minuuteilla. Eli 7,7° olisi ollut oikea vastaus, eikä 7° 42′. Katsoin kuitenkin tämän kilpailijan hyväksi mikäli oli merkannut asteet ja minuutit oikein, eikä 7,42°.

Lähtöpisteen ja majakan välinen etäisyys vain noin 0,15 M

Vaikeimmaksi tehtäväksi, tai ei vaikein, mutta paljon hajontaa kilpailijoiden välillä tuli tehtävässa 3. Perus suuntalasku, jossa piti tosisuunta muuttaa kompassisuunnaksi. Haastavaksi tehtävän ratkaisemisen teki se että lähtöpisteen ja Hyljekrunnin majakan välinen etäisyys oli niin pieni, jolloin asetelevyn pienenpieni virhe kertaantui isoksi. Näin ainakin itse päättelin kun selvittelin, miksi hajontaa tuli niin paljon ko. tehtävässä.

Tehtävä 10, ohitus etäisyys Kraaseliin. Tässä oli ideana huomata kirjoitusasu. Kraaseli tai KRAASELI, näissä on selvä ero. Isoilla kirjoitettuna tarkoitetaan merimerkkiä ja pikkukirjaimin saarta. Kraaselin saaressa oleva linjataululle ei ole kartaan kirjoitettu sen nimeä.

 

20190209_182352
Etäisyys mitataan Kraaseli saaren eteläkärjestä.

Hyvää kevään odotusta ja lähestyvän veneilykauden alkua. Pysykää kartalla tulevanakin kesänä ja syksyllä taas karttakisaan mukaan.

Dani Sipilä